Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Jeśli szukasz soków z kiszonych warzyw, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od stuleci w słowiańskiej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednak często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w działach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – zawartość i właściwości

Chyba każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty często podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niezwykle zdrowy, choć nie wszystkim smakuje. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, jak również liczne minerały, jak m.in. wapń, fosfor i żelazo. Wiele osób odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże zaleca się pić go regularnie, bo jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty zaleca się też osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym sokiem nie należy przesadzać – wystarczy pić maksymalnie jeden kubeczek soku na dzień.

Sok z kwaszonych buraków ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne

Sok z kiszonego buraka jest innym lubianym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania, a który pijemy też jako zdrową przekąskę. Posiada on sporo witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, zapobiega zaparciom, a równocześnie wyostrza koncentrację. Chociaż buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki należy składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]