Nie szukaj już więcej! Tutaj kupisz kapustę kiszoną bez konserwantów.
Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu dań i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowa żywność.
Czy należy jeść kwaszoną kapustę?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych powstałych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na dłuższe przechowywanie żywności. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy i minerały, których pozyskanie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A warto zaakcentować, iż w kapuście kwaszonej jest sporo substancji, które są istotne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B1). Oprócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, probiotyków i magnezu. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego poleca się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.
Kwaszona kapusta – w zupach oraz w pierogach
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako kluczowy składnik dań, jak i jako przystawka do nich. Niegotowaną na ogół je się ją w formie surówki z siekaną cebulką oraz tartą marchwią, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również artykuł, który doskonale komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, w związku z tym wykorzystuje się ją w farszu do krokietów, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – bigosu, góralskiej kwaśnicy bądź kapuśniaka.
W zasadzie każda rodzina posiada własny sposób na kiszoną kapustę, jednakże współcześnie sporadycznie zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania żywności na zimę. Kapustę kiszoną w wielkich oraz małych pojemniczkach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]