Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Nie szukaj już więcej! Tutaj kupisz kapustę kiszoną bez konserwantów.

Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu dań i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowa żywność.

Czy należy jeść kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych powstałych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na dłuższe przechowywanie żywności. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy i minerały, których pozyskanie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A warto zaakcentować, iż w kapuście kwaszonej jest sporo substancji, które są istotne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B1). Oprócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, probiotyków i magnezu. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego poleca się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

Kwaszona kapusta – w zupach oraz w pierogach

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako kluczowy składnik dań, jak i jako przystawka do nich. Niegotowaną na ogół je się ją w formie surówki z siekaną cebulką oraz tartą marchwią, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również artykuł, który doskonale komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, w związku z tym wykorzystuje się ją w farszu do krokietów, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – bigosu, góralskiej kwaśnicy bądź kapuśniaka.

W zasadzie każda rodzina posiada własny sposób na kiszoną kapustę, jednakże współcześnie sporadycznie zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania żywności na zimę. Kapustę kiszoną w wielkich oraz małych pojemniczkach bez przeszkód dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]