Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Jeśli chcesz zamówić ogórki kwaszone, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kwaszone warzywa są zarówno smakowite, jak i zdrowe.

Ogórki kiszone – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami

Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest dość proste. Używa się do tego beczułek z drewna lub pojemnych kamiennych garnków, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą i zostawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, aczkolwiek smak ogórków kiszonych można urozmaicić też innymi dodatkami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, czarnym pieprzem bądź cząstkami chrzanu. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarką, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w woreczkach z folii albo w kubełkach z uchem, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Czy powinno się jeść kiszone ogórki?

Od setek lat powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze wpływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, ponieważ wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które korzystnie wpływają na florę jelit i redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Jednak to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (dostarczają około 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, jak również sporo składników odżywczych potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, miedź czy potas. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile doceniamy kwaskowate smaki, nie trzeba wyrzucać go po zjedzeniu warzyw, tylko użyć go do zupy ogórkowej lub wypić, ponieważ w trakcie kiszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Trzeba jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak spora ilość soli.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]