Więcej informacji o soku z kapusty.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają też inne, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kombucza, kefir czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę związków wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to także wspaniałe źródło witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Wzmacniają one także apetyt i stanowią osłonę podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]