Więcej informacji o barszczu czerwonym w butelce.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą spożywamy zwykle w czasie Wigilii bądź ważnych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale także smakowita przekąska
Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a zarazem lekko słodki aromat sprawia, iż idealnie stapia się on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni wrzucają weń uszka z kapustą, grzybami albo mięsem, pozostali wolą w nim kiełbasę, kartofle oraz jajko na twardo. Barszcz czerwony to doskonała potrawa obiadowa, lecz także pyszna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem bądź chrupiącego pasztecika z grzybami.
Trzeba wspomnieć, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli nie dodano do niego śmietany. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także wiele żelaza, dlatego rekomenduje się je anemikom. Jednak z uwagi na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem przeważnie zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – przygotuj samodzielnie lub kup
Nie ma jednego przepisu na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i w inny sposób doprawia tę potrawę. Niektórzy kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, pozostali dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby podkreślić naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo ma więcej zdrowych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przygotować samemu, jednak proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd najdzie cię ochota na to danie, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]